آشنایی با انواع کرم های لایه بردار و مزایا و معایب آن
لایه بردار چیست؟
در دنیای مراقبت از پوست لایه بردارها نقش بسیار کلیدی ایفا می کنند. استفاده صحیح از لایه بردار می تواند بسیاری از مشکلات پوست را حل کند. از اسم اسید در کنار نام لایه بردارها نترسید. لایه بردارها می توانند رفتار بسیار ملایم تری نسبت به بعضی شوینده ها با پوست داشته باشند. لایه بردارهای شیمیایی در دو نوع AHA و BHA تقسیم بندی می شوند.
به ادامه مطلب رجوع کنید
کرم های لایه بردار چگونه کار می کنند؟
به طور معمول روزانه میلیاردها سلول پوستی ریخته می شوند. این پوسته ریزی طبیعی(دقت کنید که ریختن سلول های پوست با بیماری پوسته ریزی پوست یا همان پسوریازیس متفاوت است) می تواند به چندین دلیل – چون آفتاب سوختگی، خشکی پوست، پسوریازیس، بسته بودن منافذ پوست و لک های پوستی – مختل شده و این اختلال منجر به ناهمواری پوست شده و حالت طبیعی و شاداب پوست را از بین ببرد. استفاده از یک کرم لایه بردار مناسب کمک می کند تا از شدت این اختلالات کاسته شود. وقتی که به آرامی از شر سلول های اضافی پوست خلاص شوید می توانید منافذ مسدود شده را باز کنید، جوش های سر سیاه را متوقف کنید، چین و چروک ها را کم کم حذف کنید و رطوبت از دست رفته از پوست را به آن برگردانید.
تفاوت بین لایه بردار BHA و AHA چیست؟ راهنمای انتخاب لایه بردار مناسب نوع پوستتان
غلظت انواع کرم های لایه بردار :
کرمهای لایه برداری که با غلظت 10 می باشند، بدون تجویز پزشک، در داروخانه ها به فروش می رسد و همه افراد می توانند از انها استفاده کنند. ولی کرمهای لایه بردار با غلظت 15 حتما می بایست با نسخه پزشک از داروخانه درخواست شود.
اثر کرمهای لایه بردار :
این محصولات با ایجاد پوسته ریزی سطح پوست و نفوذ به لایه شاخی پوست اتصال بین سلولهای مرده را میشکند و باعث ریزش سریعتر آنها میشود.مصرف صحیح کرمهای لایه بردار منجر به جوانسازی پوست، روشن شدن آن و کاهش لکه های تیره پوست می شود.
تحریک پوستی :
افرادی که پوستهای حساسی دارند ممکن است با مصرف کرمهای AHA، پوستشان تحریک شود. تحریکهای پوستی شدت و ضعف دارد. اگر تحریک پوستی در حد قرمزی اندک پوست بود که قابل تحمل باشد، نه تنها نگران کننده نیست، بلکه نشانه اثر بخشی کرم است و می توان با خیال راحت به مصرف کرم لایه بردار ادامه داد. ولی اگر تحریکات پوستی شدید بود به این معنی که با قرمزی شدید، سوزش و خارش همراه بود، باید مصرف کرم لایه بردار را قطع کرد و به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.
روش صحیح مصرف کرمهای لایه بردار :
برای استفاده صحیح کرمهای لایه بردار و نتیجه گیری بهتر از مصرف آن باید به این صورت عمل شود :
1- ابتدا و در سه روز اول کرم روی پوست ساعد دست آزمایش شود. چنانچه سرخی، خارش یا تحریک رخ نداد، مصرف آغاز شود.
2- بعد از آزمایش کرم، دو شب در میان، 5 نوبت به مقدار بسیار کم ( به اندازه یک عدس ) در نواحی کمتر حساس صورت ( به جز دور چشم و دور لب ) مالیده شود.
3- بعد از آن 5 نوبت، یک شب در میان به همان میزان کم استفاده شود.
4- آن گاه هر شب و به مقداربیشتری ( به اندازه یک نخود ) در هر نوبت استفاده شود.
5- به دلیل آنکه طی لایه برداری، پوست صورت نازک و حساس میشود، کرمهای لایه بردار حتما باید در شب استفاده شود تا اشعه UV خورشید پوست را تحریک نکند. همچنین در طول روز از مصرف کافی و صحیح ضدآفتاب با SPF بالای 50 به هیچ وجه کوتاهی نشود.
چرا روزهای اول بعد از لایهبرداری پوست بدتر میشود؟
از لایه بردار استفاده کنید یا اسکراب؟
اسکراب یک گزینه برای لایه برداری پوست است اما محدودیت هایی دارد که لایه بردارهای BHA و AHA ندارند. اسکراب تنها بر روی لایه های بالایی و سطحی پوست تاثیر دارد در حالی که بیشتر سلول های اضافه و ناسالم در زیر این لایه ها قرار دارند و در دسترس اسکراب نیستند. آن چه در مورد اسکراب مشکل ساز است این است که اغلب آن ها خشن و زبر هستند و در حالی که سطح پوست را لایه برداری می کنند بر روی پوست خراش ایجاد می کنند که به سدهای بیرونی پوست آسیب می رسانند بنابراین به نظر می رسد معایب اسکراب از مزایای آن بیشتر است.
شما می توانید یک اسکراب دست ساز با معایب کمتر به صورت خانگی تهیه کنید. تنها به دوچیز نیاز دارید: ۱- لیف حمام نرم ۲- شوینده روزانه پوستتان. ترکیب این دو به خوبیِ اسکراب لایه های سطحی پوست را لایه برداری می کند. مزیت این روش این است خراشی روی پوست ایجاد نمی شود و مواد آن احتمال بسته شدن منافذ پوست را بالا نمی برند.
محدودیت استفاده از کرمهای لایه بردار چیست؟
لایه برداری برای پوست مفید است اما چه مدت باید از یک لایه بردار استفاده شود تا به خوبی عمل کند؟ استفاده بیش از حد از یک لایه بردار می تواند باعث بروز واکنش در پوست شود. برای بعضی ها هر روز ( اغلب افراد اینگونه اند) و عده ای یک روز در میان و برای عده ای دیگر هم هفته ای یک بار لایه برداری ممکن است کافی باشد. لایه برداری سلول های مرده و ناسالم می تواند تولید کلاژن را بهبود ببخشد، توانایی پوست در حفظ رطوبت را بالا ببرد و به منافذ اجازه می دهد که عملکرد طبیعی داشته باشند.
مختصری درباره انواع روشهای لایه برداری
لیزر چقدر در لایه برداری موفق است؟
یکی از درمان های رایج در مطب های متخصصان پوست و موست و کاربردهای وسیعی در درمان برخی بیماری های پوستی مثل ضایعات عروقی (همانژیوم، ماه گرفتگی )، بهبود زخم های برجسته و کلوئید، بهبود اسکارهای مختلف، بهبود برخی لک ها مثل کک ومک، لکه های قهوه ای و جوان سازی پوست دارد. لیزر در لایه برداری نیز موثر است.
لایه برداری با لیزر CO2
یک ناحیه از پوست را به صورت سراسری لایه برداری می کند. یكی از موثرترین شیوه ها برای برطرفكردن چروكهای متوسط تا عميق صورت استفاده از لیزر CO2 است. درمان با لیزر CO2در یك جلسه میتواند هم چروكهای ظریف تا متوسط سطح پوست را در اطراف چشم و اطراف دهان كمتر كند، هم با سفتكردن پوست افتادگی صورت را بهتر كند و هم لكههای تیره ناشی از آفتاب را از سطح پوست پاك كند. لیزر CO2با تاباندن اشعه لیزر به سطح پوست یك لایه از پوست را برمیدارد. به اين ترتیب چینهای ظریف، جای جوش و اسكارهای قدیمی و … سطح پوست محو ميشوند.
لایه برداری با لیزر فراکشنال
از لیزر فراكشنال برای درمان پیری پوست استفاده میشود. در این روش توسط لیزر، لایه سطحی پوست به شكل موضعی در مقاطعی از پوست از بین میرود و اطراف این ستونهای حرارتی سالم میماند و این امر موجب تسریع روند ترمیم پوست میشود.
از آنجايی كه لایه شاخی پوست طی لیزر دست نخورده باقی میماند، بنابراین فعالیت طبیعی پوست بهعنوان سد حفاظتی حفظ میشود. البته كاربرد این تكنیك فقط در پیری پوست نیست و در موارد دیگری از جمله اسكار یا جای جوش یا جای جراحی و سوختگی، تغییرات رنگی پوست، منافذ باز پوستی، افزایش قوام پوست خطوط كشش پوستی (استریا) و جوانسازی پوست نیز كاربرد دارد.
انواع لایه برداری مکانیکی
در لایه بردارهای مکانیکی مواد ساینده ای وجود دارد که مثل سنباده روی سطح پوست کشیده می شوند و سلول های مرده را از روی آن سطح پوست برمی دارند که به دنبال استفاده از آن تاثیر و نفوذ داروهای پوست، چند برابر گشته و بنابراین کمک مهمی برای درمان دارویی مثلا بهبود لک های صورت است. روش میكرودرمابریژن، متداولترین لایهبرداری مكانیكی است كه اثرات خوبی بر كیفیت پوست میگذارد .
در این روش با استفاده از دستگاهی خاص، نوعی كریستال بسیار ظریف از جنس اكسید آلومینیوم با فشار تنظیم شدهای با سطح پوست در تماس قرار میگیرد و تراش بسیار سطحی در لایههای فوقانی شاخی پوست ایجاد میكند. در ضمن یك مكش نیز روی پوست انجام میشود كه باعث جمعشدن كریستالها از سطح پوست و همچنین بهترشدن جریان خون به منطقه و فعالشدن سلولهای فیبروبلاست و در نتیجه موجب ترمیم و طراوت پوست میشود. بسیاری از افراد از جای جوشها در صورتشان ناراضی هستند كه به داروهای شیمیایی جواب نمیدهد از میكرودرم ابریژن میتوان برای رفع جای جوشها در درمان جای آكنه و آبلهمرغان نیز استفاده كرد. جوشگاههای اسكارها نباید زیاد عمیق باشد و اغلب بر حسب نوع اسكار (جای جوش) و محل و عمق آن به چند جلسه درمان هفتگی نیاز دارد. درصورت عمیق بودن جای جوش و دفعات زیاد میكرودرم از لیزر میتوان استفاده كرد.
کرم های اسکراب
این کرم ها به عنوان خراشنده و ساینده پوست استفاده می شوند.کرم ها و صابون های اسکراب حاوی دانه های خشن هستند تا سلول های مرده سطح پوست را بردارند.
کاربرد: در درمان ضایعات پوستی مثل آکنه های کومدونال (جوش های سرسیاه یا سفید)، چربی پوست، خشونت پوست و افزایش اثر داروهای موضعی.
نظــــــر فراموش نشــــــه